Rijeka, 01. veljače 2020.

Projekt Rijeka-Europska prijestolnice kulture 2020 nadilazi lokalne i regionalne okvire

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica je u subotu, 1. veljače 2020. godine, na svečanom protokolarnom otvaranju Europske prijestolnice kulture uručila riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu plaketu Europske prijestolice kulture te plaketu Meline Mercouri koju Europska unija dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

Na svečanosti su sudjelovali i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica je na svečanosti u HNK Ivana pl. Zajca čestitala Rijeci i Riječanima. Rekla je da je u 35 godina titulu EPK dobilo više od 60 europskih gradova te da je gotovo svaki od njih svjedok pozitivnog utjecaja tog naslova, od poticaja gradske ekonomije do osjećaja pripadnosti europskom kulturnom području, od obnove urbanih središta, poticanja kreativnosti do međunarodnog priznanja.

"Europska unija su kultura i vrijednosti, ono što mi kao Europljani jesmo i što želimo biti", istaknula je Šuica. Kako je rekla, u trenutku kad neki vjeruju da se identitet sastoji od jednog elementa, moramo ojačati osjećaj europskog identiteta koji obogaćuje lokalnu, regionalnu i nacionalnu komponentu našeg identiteta.

"Te komponente koegzistiraju i nadograđuju jedna drugu. Riječki moto 'Luka raznolikosti' upotpunjuje često korišteni slogan Europske unije, 'Ujedinjeni u različitosti'", rekla je Šuica.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel je u video poruci istaknula da će ova godina biti ključna za Hrvatsku. "Prvi put najmlađa članica unije je domaćin prve EPK u Rijeci, a Hrvatska prvi put predsjeda EU", rekla je i čestitala na ta dva velika uspjeha.

Također je rekla da će tijekom godine Rijeka biti pod reflektorima, kao jedinstvena "Luka različitosti".

"Posebno mi je drago da program također zadire u regiju zapadnog Balkana, dotiče pitanja čija su rješenja od zajedničke važnosti te čini vidljivim kulturno bogatstvo te regije i njezine talente, rekla je. Istaknula je da Rijeka svojim nasljeđem jasno pokazuje utjecaj različitih kultura, povijesnih razdoblja, religija i etničkih zajednica.

"U vrijeme kada se EU suočava s novim i izazovnim pitanjima, moramo preispitati svoju ulogu i načine interakcije s građanima te stvoriti zajedničku viziju budućnosti," rekla je Gabriel.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da projekt EPK u središte stavlja predstavljanje bogatstva europskih kultura te da ulaganje u kreativne kapacitete i kulturnu infrastrukturu, doprinose ukupnom društvenom i gospodarskom razvoju.

Rekla je kako je to prilika da se projekt Rijeke EPK iskoristi i za stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj te da Vlada, Ministarstvo kulture, ostali resori, posebno Ministarstvo turizma, pruže projektu punu podršku.

"Projekt EPK nadilazi lokalne i regionalne okvire, obraća se svim slojevima društva, pri čemu kultura postaje impuls za poticanje suradnje i otvara razvojne mogućnosti koje se temelje na kulturnom kapitalu i kreativnoj energiji." Ministrica je još istaknula da taj projekt produkcijski nadilazi bilo koji projekt dosad realiziran u hrvatskoj kulturi te je svim posjetiteljima zaželjela dobrodošlicu.

Dobrodošlicu u "grad kulture u kojem slobodno stvaramo i umjetnošću slavimo slobodu," poželjela je i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić.

"Umjesto da idemo utabanim stazama i klišejima, tragali smo za neobičnostima. Umjesto da se vodimo za onim što je nedvojbeno, konvencionalno, odlučili smo se za progresivan pristup.

Tako smo, uvažavajući tradiciju, inzistirali na njenom suvremenom tumačenju i stvaranju onoga što će u budućnosti biti prepoznato kao nova tradicija," rekla je. Navela je da su u pripremi programa bili usmjereni na teme koje su važne za Rijeku i povezuju građane Europe. "Tri glavna tematska koncepta - voda, rad i migracije – isprepliću se kroz program stvarajući „Luku različitosti", naglasila je.

Najavila je 600 događanja u Rijeci, na Kvarneru i u Gorskom kotaru, naglasivši da iza svega stoji više od 200 partnera, umjetnici iz više od 40 zemalja te da će programom u luci Rijeka odati poštovanje radnicima, industrijskom nasljeđu, umjetničkoj avangardi i tradiciji te podsjetiti na vrijednosti moderne Europe.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da će "Luka različitosti" biti sjecište projekata, ideja, umjetnika i kreativaca, a teme koje ih povezuju bit će voda, rad i migracije. Smatra da će godinu dana biti premalo da se napravi sve što Rijeka želi pokazati, od malih kvartovskih festivala do umjetničkih projekata koji dopiru do tisuća gledatelja.

"Ovo je ne samo riječki, već i najveći projekt hrvatske kulture, projekt kojim Rijeka i Hrvatska postaju puls europske kulturne priče u trenutku kada Hrvatska predsjeda Vijećem EU," kazao je.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je različitost posebnost županije, da ona obogaćuje i spaja u europski kulturni i civilizacijski krug, kojem taj kraj oduvijek pripada.

U svečanom programu otvorenja u riječkom HNK zastupljen je bio i Galway, irski grad koji u 2020. godini kao i Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Iz Galwaya je stigla pjesnikinja Moya Cannoa koja je u pratnji harfistice Kathleen Loughnane izvela poemu Song od Imbolc koja je posebno osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a koja je u Rijeci doživjela svoju premijeru.

U glazbeno-scenskom programu otvorenja nastupili su Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, a program svečanog otvorenja završio je nastupom riječkog superbenda RiVal.

Svečanosti u riječkom HNK nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici Europske komisije, ministri kulture, predstavnici prijašnjih i budućih gradova EPK, veleposlanici i ostali članovi diplomatskog zbora, koji su također pratili središnji program otvorenja u riječkoj luci - "Operu industriale", koja je riječku luku pretvorila u golemu pozornicu na kojoj je uz zvukove rada, industrije i buke nastupilo tisuće izvođača.

Izvori: Hina, Vlada RH, Rijeka 2020

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana