Dublin, 28. ožujka 2018.

Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Irskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u dvodnevnom službenom posjetu Irskoj. Po dolasku u Dublin ministrica Pejčinović Burić susrela se s predstavnicima zajednice Hrvata u Irskoj.

Ministrica je održala radni sastanak s potpredsjednikom irske vlade i ministrom vanjskih poslova i trgovine Simonom Coveneyjem. Sugovornici su istaknuli vrlo dobre bilateralne odnose te je osobito naglašena potreba poboljšanja trgovinske razmjene, kao i korištenja potencijala suradnje u području turizma, koji se povećavaju uspostavom novih izravnih zračnih linija. Istaknuta je potreba intenzivnijeg dijaloga u okviru priprema RH za predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine. Razmijenjena su mišljenja o aktualnim temama vezano uz Europsku uniju, s naglaskom na Brexit, kao i o vanjskopolitičkim prioritetima te je ministrica izvijestila o hrvatskim pripremama za ulazak u Schengensko i euro područje. Razgovaralo se također o temi proširenja i značaju europskog pristupnog procesa, koji ima transformativni karakter za prosperitet država i društava, ekonomske i ukupne reforme.

Potpredsjednica Vlade i ministrica detaljnije je o europskim temama razgovarala s Helen McEntee, državnom ministricom za europske poslove. Ministrica se također sastala s Michaelom D. Higginsom, predsjednikom Irske, s kojim je naglasak bio na temama koje se odnose na budućnost EU i hrvatsku zajednicu u Irskoj. Također se sastala i sa Séanom Ó Fearghaílom, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Irske i članovima Irsko-hrvatske skupine prijateljstva u Parlamentu Irske. Istaknut je značaj parlamentarne suradnje za razvoj suradnje u područjima od zajedničkog interesa u vanjskoj, politici, europskim poslovima itd. te su razmijenjena mišljenja o djelovanju u korist stabilnosti jugoistočne Europe i podršci europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana