Galway, 27. lipnja 2019.

U Galwayju otvorena izložba posvećena grofu Lavalu Nugentu

U četvrtak, 27. lipnja 2019. godine, u knjižnici James Hardiman na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayju svečano je otvorena izložba “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar”, autorice Sunčice Nagradić Habus iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba je organizirana u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj, Grada Rijeke, Rijeke 2020 - EPK, Grada Galwayja, Galwayja 2020 - EPK i Nacionalnog sveučilišta Irske u Galwayju, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložbu je svečano otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj Ivan Mašina, a brojnim uzvanicima također su se obratili gradonačelnik Grada Galwayja Mike Cubbard, predsjednik Nacionalnog sveučilišta Irske u Galwayju Ciarán Ó hÓgartaigho, direktor Instituta Moore prof. Daniel Carey te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, koji su na poziv Veleposlanstva RH u Irskoj boravili u posjetu Irskoj.

Nakon uspješnih gostovanja u Muzeju irske emigracije u Dublinu te na Nacionalnom sveučilištu Irske u Maynoothu, ovo je već treće gostovanje izložbe o liku i djelu grofa Lavala Nugenta, plemiću irskog porijekla i slavnom austrijskom vojskovođi koji je ostavio dubok trag u europskoj, hrvatskoj i riječkoj povijesti, i koji je na Trsatskoj gradini otvorio prvi javni muzej u Hrvatskoj, Muzej Nugent.