Dublin, 20. lipnja 2018.

U Dublinu svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj je 20. lipnja 2018. godine održan svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i pete godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Primanje, na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak uzvanika iz političkog, kulturnog, vjerskog, gospodarskog i javnog života Irske, predstavnika diplomatskog zbora i pripadnika hrvatske iseljeničke zajednice, održano je u prostorijama Društva King's Inns (The Honorable Society of King's Inns) u Dublinu.

Svečana proslava otvorena je intoniranjem državnih himni, irske u izvedbi irske sopranistice Emer Barry i hrvatske u izvedbi nedavno osnovanog hrvatskog folklornog društva CFA Dukat, koje je ujedno prvo hrvatsko folklorno društvo ikada osnovano u Irskoj. Nakon izvođenja nacionalnih himni, nazočnima se prigodnim govorom obratio veleposlanik Ivan Mašina, a potom su ponovno uslijedile glazbene izvedbe irske sopranistice Emer Barry i hrvatskog folklornog društva CFA Dukat.

U okviru proslave Dana državnosti i pete godišnjice članstva u Europskoj uniji, u nedjelju, 17. lipnja 2018. godine, u crkvi svete Tereze u Dublinu održana je sveta misa koju je predvodio don Josip Levaković, voditelj Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Po završetku mise, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj i Hrvatske katoličke misije u Dublinu, u prostorijama karmelićanskog samostana održan je prigodni domjenak za okupljene Hrvate.