Dublin, 22. siječnja 2019.

U Dublinu otvorena izložba posvećena grofu Lavalu Nugentu

U utorak, 22. siječnja 2019. godine, u Muzeju irske emigracije („EPIC The Irish Emigration Museum“) u Dublinu, svečano je otvorena izložba pod nazivom “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar”, autorice Sunčice Nagradić Habus iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Ova izložba organizirana je u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Dublinu i Muzeja irske emigracije u Dublinu uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložbu je svečano otvorio predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Sean Ó Feárghaíl TD, a brojnim uzvanicima također su se obratili potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj Ivan Mašina, ravnatelj Muzeja irske emigracije Mervyn Greene, ravnatelj  Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić te profesor sa Nacionalnog sveučilišta Irske u Maynoothu Terence Dooley.

Izložba irskoj publici predstavlja lik i djelo Lavala Nugenta od Westmeatha, grofa, irskog plemića, feldmaršala u vojsci Habsburške monarhije, viteza reda Zlatnog runa, komandanta reda Marije Terezije i rimskog princa, koji se istaknuo u borbama protiv Napoleona. Ovaj rođeni Irac bio je jedna od ključnih ličnosti hrvatske povijesti 19. stoljeća, istaknuti sudionik Ilirskog pokreta, zastupnik u Hrvatskom saboru i strastveni sakupljač umjetnina i arheoloških predmeta koji je u kaštelu na Trsatu osnovao prvi muzej u Hrvatskoj, Muzej Nugent. Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka 2019. godine, a nakon Dublina izložba će gostovati u Maynoothu i Galwayu.