Dublin, 01. ožujka 2019.

Simulacija sastanka Vijeća Europske unije za učenike irskih srednjih škola

Dana 1. ožujka  2019. Predstavništvo Europske unije u Irskoj organiziralo je u dublinskom Dvorcu dvanaestu simulacijsku debatu sastanka Vijeća Europske unije za učenike irskih srednjih škola. Svaka od dvadeset osam škola predstavljala je pojedinu državu članicu Europske unije. Tema ovogodišnje debate bila je Višegodišnji financijski okvir za 2021-2027.

Sudjelujući u debati, svaka škola predstavljala je stvarnu poziciju države članice koju je zastupala. Pobjednici debate nagrađeni su nagradom “Euroscola” koja uključuje posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu u rujnu 2019. Hrvatsku su zastupala tri učenika Srednje škole Sv. Colombas iz Stranorlar, Donegal. Debatu su otvorili ministrica europskih poslova Helen McEntee, TD, voditelj Predstavništva Europske komisije u Irskoj Gerry Kiely te senator i glasnogovornik Fine Gael za europske poslove Neale Richmond. Nakon cjelodnevne rasprave pobjedu je odnijela škola St. Colombas koja je predstavljala Hrvatsku. Nagradu je pobjednicima uručila potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness. U žiriju su bili Noelle O’Connell, izvršna direktorica Europskog pokreta Irska, James Temple Smithson, voditelj Ureda Europskog parlamenta u Irskoj i te senator i glasnogovornik Fine Gael za europske poslove Neale Richmond.

Izaslanstvo Veleposlanstva u Dublinu prisustvovalo je debati, a veleposlanik Ivan Mašina se upoznao s učenicima i uručio im prigodne darove.