Maynooth, 28. veljače 2019.

Predavanje o irskom plemstvu u Hrvatskoj

Dr. sc. Iskra Iveljić, redovita profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala je u četvrtak, 28. veljače 2019. godine na Nacionalnom sveučilištu Irske u Maynoothu predavanje o irskom plemstvu u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću.

U svom predavanju prof. Iveljić prikazala je povijest dviju irskih plemićkih obitelji, obitelji Nugent od Westmeatha i obitelji Kavanagh od Ballyanea, koji su u Hrvatsku došli u 19. stoljeću. Prvi koji je došao u Hrvatsku bio je grof Laval Nugent od Westmeatha (1777.-1862.), feldmaršal u austrijskoj vojsci, diplomat, istaknuti sudionik Ilirskog pokreta, zastupnik u Hrvatskom saboru i strastveni sakupljač umjetnina i arheoloških predmeta. Obitelj Kavanagh došla je u Hrvatsku ženidbom Simona Henryja Kavanagha baruna Ballyanea (1784.-1830.) s barunicom Leopoldinom Moscon, unukom Anne Rattkay i nasljednicom dvorca Mali Tabor. Obitelj Kavanagh živjela je u Hrvatskoj do 1940-ih. Profesorica Iveljić također se u svom predavanju osvrnula na ulogu ovih dviju irskih plemićkih obitelji u hrvatskoj politici, društvu i kulturi, kao i na njihov svakodnevni život.

Uz studente i profesore s Nacionalnog sveučilišta Irske u Maynoothu predavanju su također nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj Ivan Mašina i prva tajnica Dubravka Popić.