Dublin, 04. travnja 2017.

Održani sastanci drugog dana državnog posjeta Irskoj

Drugog dana državnog posjeta Irskoj, Predsjednica Republike Hrvatske  Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s Endom Kennyem, premijerom Irske, Seánom Ó Fearghaílom, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta, senatorom Paulom Coghlanom, zamjenikom predsjednika Gornjeg doma Parlamenta te članovima Irsko – hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva.

Nakon razgovora s premijerom Endom Kennyem, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako na Hrvatsku želi preslikati model Irske koja je ulaganjem u obrazovanje i poreznim reformama zaustavila iseljavanje i brojne Irce privukla na povratak iz inozemstva. "Irska je od zemlje emigracije postala zemlja imigracije. Htjela bih u Hrvatskoj preslikati irski model ulaganja u obrazovanje i IT sektor, uz provedbu porezne reforme u cilju privlačenja multinacionalnih kompanija", kazala je Predsjednica.

Irski premijer Kenny je kazao da je njegova zemlja u posljednjih nekoliko godina puno učinila za oporavak gospodarstva, istaknuvši važnost "poštene porezne politike koja može pridonijeti ekonomiji". "Broj nezaposlenih smo u kratkom roku s 15,2 posto smanjili na 6,4 posto", kazao je i zauzeo se za jačanje trgovinskih odnosa između Hrvatske i Irske.

Ocijenio je da je Hrvatska u vrlo kratkom vremenu napravila veliki iskorak i naglasio kako jako dobro shvaća njezine obveze u jugoistočnoj Europi. "Irska će biti uz Hrvatsku u prioritetima koje si je zacrtala", istaknuo je premijer Kenny.

Hrvatska Predsjednica susrela se i s gradonačelnikom Dublina Brendanom Carrom (izvor: Ured Predsjednice RH; izvor fotografija: Ured Predsjednice RH, Filip Glas).