Dublin, 24. rujna 2018.

Izaslanstvo Šibensko – kninske županije u posjetu Irskoj

Izaslanstvo Šibensko – kninske županije, na čelu s direktoricom Razvojne agencije Šibensko – kninske županije Mirom Lepur, boravilo je od 24. do 27. rujna 2018. godine u posjetu Irskoj u sklopu EU projekta „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji.“

Posjet je uključio niz sastanaka na kojima su razmijenjena iskustva vezana uz korištenje EU fondova, brendiranje turističkih destinacija i turizam, upravljanje gradom, lokalnu samoupravu, kulturnu i prirodnu baštinu te privlačenje izravnih stvarnih ulaganja.

Na sastanku s državnim ministrom za lokalnu vladu i izbornu reformu Johnom Paulom Phelanom TD, izaslanstvo je upoznato s radom i načinom funkcioniranja jedinica lokalne i regionalne samouprave u Irskoj, dok je na sastanku s Johnom Dunneom, direktorom Agencije za upravljanje tijelima lokalne vlasti, izaslanstvo upoznato s načinom funkcioniranja agencije i uslugama koje ta agencija pruža jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Irskoj. S izvršnim direktorom Grada Dublina Owenom P Keeganom razmijenjena su iskustva o upravljanju gradom i regijom, dok su s Michaelom MacDonaghaom, glavnim arheologom u Ministarstvu kulture, baštine i irskih govornih područja, razmijenjena iskustva u području očuvanja, obnove i održivog gospodarskog korištenja kulturne i prirodne baštine. Izaslanstvo je detaljnije razgovaralo o korištenju europskih fondova s Jimom Conwayom, direktorom Regionalne skupštine istočne i središnje Irske, zatim s Mary McGarry, voditeljicom Upravljačkog tijela za Europski socijalni fond, te s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, prehrane i mora, Ministarstva razvoja ruralnih područja i zajednica, Irske agencije za razvoj morske hrane (Bord Iascaigh Mhara) te Lokalne agencije za razvoj Okruga Offaly. Tijekom boravka u irskom glavnom gradu izaslanstvo se susrelo i s predstavnicima Ministarstva prometa, turizam i sporta te s predstavnicima irskog Nacionalnog tijela za upravljanje razvojem turizma (Fáilte Ireland), s kojima su razmijenjena su iskustva o brendiranju turističkih destinacija i turizmu. O izravnim stranim ulaganjima u Irskoj izaslanstvo je upoznato na sastanku s  predstavnicima agencije IDA Ireland, dok je o mogućnostima gospodarske suradnje izaslanstvo razgovaralo s  predstavnicima Gospodarske komore u Dublinu. U sklopu posjeta Irskoj izaslanstvo je također posjetilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Dublinu.