Dublin, 03. travnja 2017.

Hrvatska i Irska dijele brojne sličnosti

„Hrvatska i Irska, iako udaljene jedna od druge, dijele brojne sličnosti, od snažnog katoličkog svjetonazora do dugovječne borbe za neovisnost i povijesnih valova ekonomskog i političkog egzodusa stanovništva,“ kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na državnoj večeri koju je u njezinu čast priredio irski predsjednik Michael D. Higgins.

"Hrvatska i Irska dvije su prijateljske zemlje koje dijele brojne sličnosti, bez obzira na međusobnu udaljenost povezane su snažnim katoličkim svjetonazorom, dugovječnom borbom za neovisnost, kao i povijesnim valovima ekonomskog i političkog egzodusa stanovništva", kazala je Predsjednica.

Govoreći o osvjedočenom prijateljstvu dvaju naroda, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako će to prijateljstvo dodatno dobiti na snazi tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i suradnjom gradova Galwaya i Rijeke, Europskih prijestolnica kulture 2020. godine.

"Dijelimo europske vrijednosti, gledamo na zajedničku europsku budućnost s gotovo istovjetnim stajalištima, prioritetima i interesima", dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

„U kontekstu novih globalnih i unutarnjih izazova, Brexita i rasta populizma,“ nastavila je, „važno je odvažno raditi na jačanju jedinstva svih dvadeset i sedam članica i solidarnosti unutar Europske unije.“ "Važno je postići konsenzus oko prijeko važnih pitanja, istovremeno poštujući interese zemalja članica, pronaći najbolja rješenja za izazove s kojima se suočavamo kako bi znali valjano odgovoriti na zabrinutosti naših građana. To je naša zajednička odgovornost", kazala je hrvatska Predsjednica.

U govoru je upozorila da „gospodarska suradnja, nažalost, nije dovoljno razvijena. No, da postoji potencijal za daljnji razvoj na brojnim područjima, od turizma, digitalizacije, IT sektora, do razmjene iskustava na području poticanja malog i srednjeg poduzetništva, reforme javne uprave, korištenja EU fondova i integracije migranata.

Irski predsjednik Higgins kazao je kako su srdačni bilateralni odnosi dviju država djelomično rezultat mnogih zajedničkih iskustava, uključujući i "teško stečenu nacionalnu neovisnost", te emigraciju u samom srcu povijesnih iskustava.

Kao dvije države koje sada dijele i zajednički europski projekt, upozorio je na "izazove bez presedana, vanjske i unutarnje". "U dijelovima Unije svjedočimo zabrinjavajućim sigurnosnim prijetnjama i ozbiljnim političkim krizama", kazao je predsjednik Higgins, izdvojivši kao primjer Brexit. Upozorio je da u odgovorima na krize i izazove ne smijemo postati "pijuni ksenofobnog populizma". "Uvjeren sam da tim krizama trebamo pristupiti s nadom, hrabrošću i obnovljenom političkom voljom", poručio je irski predsjednik Higgins.

Za Europsku uniju je kazao da je veličanstven, ali nedovršen projekt dodajući kako se svi u Uniji oslanjaju na Hrvatsku kao "ambasadora dobre volje" za bivše jugoslavenske republike, čiji narodi čekaju da "podijele blagodat mira, stabilnosti i prosperiteta koje pruža Europska unija" (izvor: Ured Predsjednice RH; izvor fotografija: Ured Predsjednice RH, Filip Glas).