Dublin, 15. srpnja 2016.

Galway i Rijeka – Europske prijestolnice kulture 2020.

Dana 15. srpnja 2016. u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dublinu održana je tiskovna konferencija na kojoj je proglašen pobjednik natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor Steve Green, u nazočnosti irske ministrice kulture Heather Humphreys i predstavnika triju finalista te veleposlanika Republike Hrvatske u Irskoj Ivana Mašine i predstavnika medija, proglasio je Galway pobjednikom i europskom prijestolnicom kulture za 2020. Time se Galway pridružio Rijeci koja je tu titulu osvojila u ožujku 2016. Rijeka je svom programu nadjenula ime Luka različitosti (Port of Diversity), a Galway Čineći valove (Making Waves).

Ministrica Humphreys kazala je kako su pozitivni događaji poput inicijative Europske prijestolnice kulture iznimno važni kao simbol slobode za sve europske državljane u svjetlu strašnog terorističkog napada u Nici. Svi sudionici izrazili su svoju sućut i solidarnost s francuskim narodom. 

U irskom finalu sudjelovala su još dva natjecatelja: grad Limerick s programom Pripadanje (Belonging) te regionalni program triju gradova –  Waterforda, Wexforda i Kilkennyja pod nazivom Obnavljajući našu regiju (Re-imagining our Region). Sva tri programa bila su jako ambiciozna i izvrsno napravljena.

Hrvatsko Veleposlanstvo u Dublinu čestita svim sudionicima, a posebno Galwayju kao pobjedniku!

Go Galway and make waves!