HRVATSKI JEZIK I KULTURA U IRSKOJ

LEKTORAT HRVATSKOG JEZIKA

Lektorat hrvatskog jezika i književnosti na Trinity Collegeu u Dublinu utemeljen je 2012. godine kao dio Centra za ruske i slavenske studije koji osim hrvatskoga jezika nudi i mogućnost učenja bugarskoga, češkoga, poljskoga i ruskoga jezika.

Nastavu hrvatskog jezika i književnosti pohađaju studenti Trinity Collegea u Dublinu koji hrvatski jezik mogu izabrati kao jedan od kolegija te vanjski polaznici koji hrvatski jezik odabiru kao tečaj stranoga jezika.

Više pojedinosti o tečaju hrvatskog jezika na: Croatian Evening and Short Courses

 

NASTAVA HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske već dugi niz godina financira i organizira hrvatsku nastavu u inozemstvu, odnosno nastavu hrvatskog jezika i kulture, u Dublinu, a od 2020. godine i u irskom gradu Corku. Nastava  je namijenjena djeci hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive u Irskoj, odnosno djeci u Irskoj kojima je hrvatski jezik obiteljski jezik. Istovremeno je hrvatska nastava otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Osim jezikoslovlja, nastava obuhvaća i stjecanje znanja o hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, temeljnim povijesnim i zemljopisnim činjenicama te književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom u domovini i suvremenim hrvatskim društvom.

Ova dobrovoljna i dopunska nastava održava se jednom tjedno (subotom), u razdoblju od rujna do lipnja.

Za sve informacije o održavanju nastave u Dublinu možete se obratiti učiteljici Ojdani Pleše na elektroničku adresu: ojdanaplese@gmail.com .

Za sve informacije o održavanju nastave u Corku možete se obratiti profesorici Jeleni Knežević Čogelja na elektroničku adresu: jelena.kneze@gmail.com .

Za sve ostale informacije o organizaciji i financiranju hrvatske nastavu u inozemstvu možete se obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske .

 

HRVATSKI JEZIK NA MATURI

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine hrvatski jezik postaje jedan od službenih jezika Europske unije, stoga irsko Ministarstvo obrazovanja u školskoj godini 2013./2014. uvrštava hrvatski jezik u popis jezika Europske unije koji se mogu polagati na irskoj državnoj maturi kao izvannastavna aktivnost u sklopu predmeta EU jezici.

Više informacija o ovogodišnjoj maturi na: Leaving Certificate 2021 .