HRVATSKI JEZIK I KULTURA U IRSKOJ


LEKTORAT HRVATSKOG JEZIKA

Prvi lektorat hrvatskog jezika i književnosti u Irskoj otvoren je 2012. godine na Trinity Collegeu u Dublinu. Lektorat je uspostavljen Ugovorom između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike  Hrvatske i Trinity Collegea Dublin koji je potpisan 15. listopada 2012. godine u Dublinu.

Više pojedinosti na: Trinity College Dublin, University of Dublin

 

NASTAVA HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske već dugi niz godina u Dublinu financira i organizira hrvatsku nastavu u inozemstvu, odnosno nastavu hrvatskog jezika i kulture. Nastava  je namijenjena djeci hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive u Irskoj, odnosno djeci u Irskoj kojima je hrvatski jezik obiteljski jezik. Istovremeno je hrvatska nastava otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Osim jezikoslovlja, nastava obuhvaća i stjecanje znanja o hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, temeljnim povijesnim i zemljopisnim činjenicama te književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom u domovini i suvremenim hrvatskim društvom.

Ova dobrovoljna i dopunska nastava u Dublinu se održava jednom tjedno (subotom), u razdoblju od rujna do lipnja.

Za sve dodatne informacije o održavanju nastave u Dublinu možete se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Irskoj, na e-adresu: croemb.dublin@mvep.hr .

Za sve ostale informacije o organizaciji i financiranju hrvatske nastavu u inozemstvu možete se obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

 

HRVATSKI JEZIK NA MATURI

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine hrvatski jezik postaje jedan od službenih jezika Europske unije, stoga irsko Ministarstvo obrazovanja u školskoj godini 2013./2014. uvrštava hrvatski jezik u popis jezika Europske unije koji se mogu polagati na irskoj državnoj maturi kao izvannastavna aktivnost u sklopu predmeta EU jezici.